Gittiğim Ortodontist Overbite Sorunumu Düzeltmek için Üst Çenemi Apareyle Geri Alacak

F

Furkan Sarıkaya

Iron
Herkese merhaba, bariz bir overbite sorunum var ve 13 yaşındayım. Gittiğim ortodontist gelecek ay "forsus apareyi" vereceğini söyledi ve nasıl çalıştığını anlattı. Üst çeneyi (maksillayı) geriye, alt çeneyi (mandibulayı) ileriye alacağını söyledi. Fakat bu durum benim aklıma pek yatmadı, tabi en iyisini doktorlar bilir ama benim bildiğim maksillanın ileride olması iyi bir şey, yani kastettiğim yüzün öne doğru büyümesinden dolayı üst çenenin ileride olması. Eğer ki durumun başka bir şekilde olduğunu bilen varsa, rica etsem aydınlatabilir mi? Şimdiden çok teşekkürler, iyi forumlar dilerim :).

• +1
Reactions: Zodiac and Aven
Dostum saydıkların hakkinda gram birsey bilmiyorum ama umarim hersey istedigin gibi olur canim benim

• +1
  • Love it
Reactions: IlI, Zodiac and Furkan Sarıkaya
  • +1
Reactions: Zodiac
Herkese merhaba, bariz bir overbite sorunum var ve 13 yaşındayım. Gittiğim ortodontist gelecek ay "forsus apareyi" vereceğini söyledi ve nasıl çalıştığını anlattı. Üst çeneyi (maksillayı) geriye, alt çeneyi (mandibulayı) ileriye alacağını söyledi. Fakat bu durum benim aklıma pek yatmadı, tabi en iyisini doktorlar bilir ama benim bildiğim maksillanın ileride olması iyi bir şey, yani kastettiğim yüzün öne doğru büyümesinden dolayı üst çenenin ileride olması. Eğer ki durumun başka bir şekilde olduğunu bilen varsa, rica etsem aydınlatabilir mi? Şimdiden çok teşekkürler, iyi forumlar dilerim :).
Doktor dediyse birsey biliyodur dostum

• JFL
  • Hmm...
Reactions: Zodiac, Furkan Sarıkaya and menas
Flat maxilla

• +1
  • So Sad
Reactions: Zodiac, Dathomirian Zabrak, Furkan Sarıkaya and 1 other person
over

• +1
  • So Sad
Reactions: Furkan Sarıkaya and Zodiac
Maksillani geri cekecek yarrak gibi bisey
Doktora sor istersen başka yöntemleri

• +1
  • So Sad
Recessed olmasın bari :(
kardeşim bi tane aparat vardı çene geriliği için yaylı bir sistemi var hatta sanırsam adı ortodontik yüz maskesi google küçük çocuklardaki çene geriliği aparatı yazsan bile çıkıyor dediğim şey benim kardeşimdede var sende olan durum ona doktor bu tedaviyi önerdi 1.5 yıl a düzelir dedi istersen bi araştır bu yazdığım şeyi sonrada ortodontisle konuş.

• Love it
Reactions: Furkan Sarıkaya
kardeşim bi tane aparat vardı çene geriliği için yaylı bir sistemi var hatta sanırsam adı ortodontik yüz maskesi google küçük çocuklardaki çene geriliği aparatı yazsan bile çıkıyor dediğim şey benim kardeşimdede var sende olan durum ona doktor bu tedaviyi önerdi 1.5 yıl a düzelir dedi istersen bi araştır bu yazdığım şeyi sonrada ortodontisle konuş.
Abim önerin için çok teşekkür ederim, bu aparatın maksillaya bir etki etmeden sadece alt çeneyi ileriye doğru hareket ettirdiğine emin misin?

Abim önerin için çok teşekkür ederim, bu aparatın maksillaya bir etki etmeden sadece alt çeneyi ileriye doğru hareket ettirdiğine emin misin?
Kardeş sen nap biliyonmu diş teli tak sadece sonra git alt çene ameliyatı ol eğer alt çenen cok geriyse cok geri değilse hormonları iyileştir postür düzelt cart vurt yazdım sana zaten

• +1
Reactions: szolliontaraelis and Furkan Sarıkaya
Kardeş sen nap biliyonmu diş teli tak sadece sonra git alt çene ameliyatı ol eğer alt çenen cok geriyse cok geri değilse hormonları iyileştir postür düzelt cart vurt yazdım sana zaten
Abi bıçak altına yatmak istemiyorum, malum İzmir'de "güvenilir" ortognatik cerrahi bulmamızda ne kadar olası, onu da bilmiyorum. Onun haricinde yapabileceğim her şeyi en ince ayrıntısına kadar araştırıp deneyeceğim. 1 haftadır aynı anda 4 tane falım sakız çiğniyorum mesela, bundan başka aklıma yatan metotlar yok /:

Abi bıçak altına yatmak istemiyorum, malum İzmir'de "güvenilir" ortognatik cerrahi bulmamızda ne kadar olası, onu da bilmiyorum. Onun haricinde yapabileceğim her şeyi en ince ayrıntısına kadar araştırıp deneyeceğim. 1 haftadır aynı anda 4 tane falım sakız çiğniyorum mesela, bundan başka aklıma yatan metotlar yok /:
telefonuma da "zzz meter" diye bir uygulama indirmiştim uyurken ağızdan mı burundan mı nefes alıyorum diye kontrol etmek için. 2-3 gün kullandım ve full burun solunumu yaptıgımın sonuçları çıkmıştı. doğrulugunu teyit ettirmek içinde internetten bi kaç araştırma yaptım uyurken ağız solunumu yaptığımın belirtileri diye hiçbiri de çıkmamıştı.

Face mask kullansanız belki maksillan gelişir

• Love it
Face mask kullansanız belki maksillan gelişir
Harika o zaman tamamdır, zaten damak genişletici verecekler. Şimdi tek sıkıntım ailemi ve dişçiyi ikna etmek

• +1
Reactions: Zodiac and ascendantwill
Abi internetten araştırdım da, bu face mask aparatı sınıf 3 maloklüzyon hastalarına kullanılıyormuş, yani underbite olanlara. benim sıkıntım overbite /:

Abi internetten araştırdım da, bu face mask aparatı sınıf 3 maloklüzyon hastalarına kullanılıyormuş, yani underbite olanlara. benim sıkıntım overbite /:
Yani kardeşinizin alt çene geriliği için bu aparatı kullandığına emin misin?

olm aynı anda 4 sakız falan çiğneme bir de tmj olup başını daha da ağrıtacaksın

• +1
overbite için de ayrı bir maske var diye biliyorum ama 13 yaşlarındaysan takmazlar diye düşünüyorum

• So Sad
olm aynı anda 4 sakız falan çiğneme bir de tmj olup başını daha da ağrıtacaksın
2 tane sağ azı dişlerimle 2 tane de solumla aynı şekilde çiğniyorum işte hemen hemen 1 hafta oluyor. Özellikle çiğnerken soğuk su içiyorum ki sakızlar sertleşsin. Şu ana kadar olumsuz sonuçlarını görmedim ama massaterlerim gerçekten gelişti, çenem daha geniş duruyor.

• +1
Reactions: drakenryuguji
2 tane sağ azı dişlerimle 2 tane de solumla aynı şekilde çiğniyorum işte hemen hemen 1 hafta oluyor. Özellikle çiğnerken soğuk su içiyorum ki sakızlar sertleşsin. Şu ana kadar olumsuz sonuçlarını görmedim ama massaterlerim gerçekten gelişti, çenem daha geniş duruyor.
1-2 hafta yapsan pek bir şey olmaz muhtemelen de çiğnemeyi abartma sonrasında insan gibi ikisinde de 1 çiğne en azından. tmj olursun abartırsan

• +1
1-2 hafta yapsan pek bir şey olmaz muhtemelen de çiğnemeyi abartma sonrasında insan gibi ikisinde de 1 çiğne en azından. tmj olursun abartırsan
Doğrudur abi, açıkçası çiğnerken hiç zorlanmıyorum ne çenemden ses geliyor ne de ağrı var Allah'a şükür. çok teşekkür ederim 🙏🙏
Şu anlık tek sıkıntım overbite problemimi çözebilecek doğru apareyi bulabilmek ve ardından ailemi ve ortodontistimi ikna etmek. Dediğim gibi yüz yapılanmam zaten rezil durumda, iyice mahvetmeyeyim, bu durum benim için çok ama çok önemli. Gerçek hayatta konuşacak hiç kimsem yok. Belkide sevilmek için çok çirkinim, yemin ederim ki abartmıyorum, bu forumu keşfetmeden önce her gün aynaya bakıp ağlıyordum, gerçi şimdide değişen pek birşey yok ama yinede içimde bir umut var

• +1
Reactions: IlI
yüzün aşağı doğru büyüyecek sakız çiğnemeyi bırak

• JFL
  • Hmm...
Reactions: Furkan Sarıkaya and Xavier
ozellikle bu yasta maksillayi geriye almak bence buyuk sikinti, benimde suan gittiigim ortadontist kotu neredeyse cogu ortadontist kamufulaj ortadonti denilen olayi yapiyor yani mukemmel cene dis elde etmek yerine idare edecek kolay yolu seciyorlar, buda onlardan biri, benim doktorumda bana mesela marpe yapmiyor ameliyat olursan upper jawa karismamliyiz filan diyor, kolaya kaciyorlar, sunu belirt, kamufulaj ortodonti istemiyorum, ameliyatsa ameliyat olmaliyim, fazla veya 20lik degilse dis cekimi istemiyorum. bunlari belirt knk ama gecirtirecektir yuksek ihtimal dikkatli ol.

• +1
  • So Sad
ozellikle bu yasta maksillayi geriye almak bence buyuk sikinti, benimde suan gittiigim ortadontist kotu neredeyse cogu ortadontist kamufulaj ortadonti denilen olayi yapiyor yani mukemmel cene dis elde etmek yerine idare edecek kolay yolu seciyorlar, buda onlardan biri, benim doktorumda bana mesela marpe yapmiyor ameliyat olursan upper jawa karismamliyiz filan diyor, kolaya kaciyorlar, sunu belirt, kamufulaj ortodonti istemiyorum, ameliyatsa ameliyat olmaliyim, fazla veya 20lik degilse dis cekimi istemiyorum. bunlari belirt knk ama gecirtirecektir yuksek ihtimal dikkatli ol.
Vallahi abi ne diyeyim, çok teşekkürler yorumun için. Gittiğim zaman bunları belirteceğim İnşallah anlayışla karşılar :/

• +1

Birde o yaylar harici kullanabileceğim alternatif aparey arıyorum, eğer bir önerin varsa abi rica etsem yazabilir misin?

En iyisini doktorlar falan bilmez, zamanında para için sigara tavsiye eden adamlar bunlar.

Git düz maxilla istemiyorum de, gerekiyorsa ful çene ameliyatı ol, kabul etmezse de doktoru değiştir.

• +1
Reactions: Zodiac, MogEater and Furkan Sarıkaya
En iyisini doktorlar falan bilmez, zamanında para için sigara tavsiye eden adamlar bunlar.

Git düz maxilla istemiyorum de, gerekiyorsa ful çene ameliyatı ol, kabul etmezse de doktoru değiştir.
İnşallah kabul eder abi, bir sonraki gideceğimiz randevuda durumu münasip bir şekilde açıklamaya çalışacağım, baktım olmuyor, mecburen doktor değiştireceğim :(

ben tum odemeyi yaptigim icin ve gittigim baska doktorda olmaz dedigi icin su an sikismis hissediyorum, ne yapacagim bilmiyorum, zaten marpe veya ameliyat olmadan once dislerin neredeyse tamamen siralanmasi asimetrilerin gitmesi gerek onu bekliyorum onada var sanirim bir alti ay o surecte bir yol bulucam, olmadi iade isteyip marpe yapan doktorla calisicam ama marpede her zaman ise yaramiyo 16 yasindan sonra, benimde kafam baya karisik bu durumda. aslinda en iyi yontem fme veya mse yapan birini bulmak, ama turkiyede yok diye biliyorum, dogru mu?

• So Sad
Kanka araştırdım biraz sabit fonksiyonel tedavi diye birşey buldum alt çeneyi öne alacak şekilde apareylerle hem dişlere hemde çeneye sabitliyorlar eğer kemik hala gelişme aşamasındaysa çene kasları o konuma alışmaya başlıyor ve ileri çekiliyor

15-16 yaşlara kadar yapılabiliyormus genelde kemiğin gelişiminin bitip bitmemesine bağlı tamamen. Ayrıca üst dişler bazı arka yönlü kuvvetlere maruz kalıyor o yüzden maksilla gelişimi yavaşlayabilir ama tamamen geri çekilmez yada hiç olmaz benim incelediğim vaka 12mm lik gerilemeydi senin ki ne kadar bilmiyorum

Trde yapanı araştırman lazım ben ucundan baktım şu adamı buldum:

Screenshot 2025 04 22 16 46 38 278 edit cominstagramandroid

Tedaviler kısmında var detaylı bilgi

• +1
  • Love it
Reactions: Ashoimex, Furkan Sarıkaya and Dathomirian Zabrak
Kanka araştırdım biraz sabit fonksiyonel tedavi diye birşey buldum alt çeneyi öne alacak şekilde apareylerle hem dişlere hemde çeneye sabitliyorlar eğer kemik hala gelişme aşamasındaysa çene kasları o konuma alışmaya başlıyor ve ileri çekiliyor

15-16 yaşlara kadar yapılabiliyormus genelde kemiğin gelişiminin bitip bitmemesine bağlı tamamen. Ayrıca üst dişler bazı arka yönlü kuvvetlere maruz kalıyor o yüzden maksilla gelişimi yavaşlayabilir ama tamamen geri çekilmez yada hiç olmaz benim incelediğim vaka 12mm lik gerilemeydi senin ki ne kadar bilmiyorum

Trde yapanı araştırman lazım ben ucundan baktım şu adamı buldum:

View attachment 3670954
Tedaviler kısmında var detaylı bilgi
bu ortodontist acaba fme veya mse yapiyor mu?

• +1
Reactions: maarda
bu ortodontist acaba fme veya mse yapiyor mu?

Sarme gerekmeden genişlettik diyo bahsettikleri işlem mse galiba emin değilim ama
Numarası falan var sor istersen

Sarme gerekmeden genişlettik diyo bahsettikleri işlem mse galiba emin değilim ama
Numarası falan var sor istersen

Abi fme, mse marpe vb. damaklık apareylerinin birbirlerinde farkı tam olarak nedir acaba? Yani yaş aralığına göre mi değişiyor yoksa işlevleri farklı şekilde mi?

millet maksillayı kısmen bile ileri almak için ne boklar yaptırmayı düşünüyo bi bilsen
1745331192555

• +1
  • So Sad
Reactions: Zodiac, Furkan Sarıkaya and IlI
İşte nasıl ikna etmem gerektiğini düşünüyorum, tek sıkıntı o.
estetik kaygılarım var hocam de maxilla çok önemli siz daha iyi bilirsiniz ama ilerde muhtemelen pişman olurum alt çeneyi ameliyatla hallederim ama maksillayı zor hallederim hocacım de

• Love it
Abi fme, mse marpe vb. damaklık apareylerinin birbirlerinde farkı tam olarak nedir acaba? Yani yaş aralığına göre mi değişiyor yoksa işlevleri farklı şekilde mi?
Fme genellikle süt dişi döneminde 7-13 yaş çocuklara yapılıyor apareyler sadece dişlere takılıyor
Marpe 13-20 hatta daha büyüklerde olabilir kişiden kişiye göre sadece diş yada sadece vida takılıyor yada ikisi birdende olabilir baya geniş bir işlem
Mse gelişimi bitmiş 16-30+ mini vidalar takılarak yapılıyor

• Love it
Fme genellikle süt dişi döneminde 7-13 yaş çocuklara yapılıyor apareyler sadece dişlere takılıyor
Marpe 13-20 hatta daha büyüklerde olabilir kişiden kişiye göre sadece diş yada sadece vida takılıyor yada ikisi birdende olabilir baya geniş bir işlem
Bunların hepsi damak genişletmek amacıyla senin problemin çok daha farklı benim dediğim yöntemi araştır biraz istersen

• Love it
Abi son bir sorum daha olacak, bu saydığın aparatların üçü de maksillayı aynı etkide mi genişletiyor, yoksa biri diğer ikisinden daha mı tutarlı? Kusuruma bakma abi seni yorduğum için.

• +1
Bunların hepsi damak genişletmek amacıyla senin problemin çok daha farklı benim dediğim yöntemi araştır biraz istersen
Pardon abi sayfayı yenilemeyi unutmuşum, tamamdır :D Çok teşekkürler

• +1
estetik kaygılarım var hocam de maxilla çok önemli siz daha iyi bilirsiniz ama ilerde muhtemelen pişman olurum alt çeneyi ameliyatla hallederim ama maksillayı zor hallederim hocacım de
Münasip bir dille nazikçene açıklayacağım gerekirse internetten kanıt için fotoğraflar makaleler vb. şeyleri telefonuma kaydedip göstereceğim. Allah sizden razı olsun çok ama çok teşekkür ederim <3.

• +1
Reactions: maarda and Angutoid

Users who are viewing this thread

Back