[GUIDE] Almanyamaxxing. Başarısız bir öğrenci olsan bile nasıl Almanya’da üniversite kazanırsın. Her yaş için yol haritası

susisesi

susisesi

Self experimenter
Öncelikle şunla başlayalım, Kimsenin lisans için Almanya'ya gelmesini tavsiye etmiyorum. Diğer Avrupa ülkelerinde okumak (İtalya, Hollanda vb.) çok daha kolay ve keyifli. Ve İngilizce de okuyabiliyorsunuz. Ama yine de Almanya'da lisans hedefiniz varsa işte kendim nasıl geldiğim ve bildiğim her şey. (Geçen yıl 2 tane arkadaşıma danışmanlık yapıp bu yıl Almanya'dan kabul almalarını sağladım)

Almanya'daki Üniversitelere başvuru sistemi nasıl işler ve ihtiyacınız olan belgeler neler?

Almanya'ya başvuru yaparken ortak olarak herkes CV, Dil Yeterlilik Belgesi ve Motivasyon Mektubu ile başvuru yapar.
Farlı durumlarda ekstra belgelere ve yeterliliğinizi gösteren tavsiye mektubu gibi belgelere ihtiyacınız olabilir. Başvurmak istediğiniz Üniversiteye göre ekstra belgeleri araştırabilirsiniz

Almanya'daki Üniversitelerin genel kabul şartları:

Almanya'daki devlet üniversitelerinde 3 farklı kabul yöntemi vardır. Bunlar NC, NC Frei ve Tıp.
Tıp için özel bir okulda veya İstanbul Erkek Lisesi gibi bir okulda lisenin başından beri Almanya sisteminde okumadıysanız kabul almanız pek mümkün veya gerçekçi değil. Bu yüzden bu guidedda Tıptan bahsetmeyeceğim.

NC vs NC Frei - Farkları nelerdir ve başvurunuzu nasıl etkiler?

Bu guidde anlaşılması için Kapalı bölüm olarak adlandırıcam, NC Frei'da Açık bölüm olarak düşünebilirsiniz.

Kapalı Bölüm:

Kapalı bölümler daha çok dünyadaki her yerdeki Üniversite başvuruları gibidir. Sizin YKS'den aldığınız puan Almanya sistemindeki bir puana dönüştürülür, okul ortalamanıza bakılır ve Türkiye'de aynı bölüme yerleşip yerleşemediğiniz gibi faktörler göz önünde bulundurulur. Motivasyon mektubu ve cv gibi şeylerin de etkisi olur. Türkiye'den başvurmak bazen sıkıntılı olabilir çünkü bu okulların genel olarak her şeyi yüklemenizi istediği dönem daha YKS puanı açıklanmamış olur bu yüzden eksik belge yollayıp eksik belge yolladığınızı beyan eden bir mektup yanında postalarsınız (evet postalarsınız çünkü Almanya'daki en köklü üniversitelerin bile yarısı hala başvuruları posta yoluyla istiyor) Daha sonrasında puanınız geldiği zaman ya üniversiteye puanınızı yollarsınız veya aracı kurum olan uni-assist ile çalışıyorlarsa belgelerinizi oraya koyup onların üniversiteye yollamasını beklersiniz. İşin kötü yanı ise Bu puanı yolladıktan sonra bile yerleştirme sonuçları açıklanmadığı için daha bile geç yollamak zorunda kalırsınız ve mesela Türkiye'de ilk 100'e girsen bile ben burda şu bölümü zaten kazanabiliyorum diye bir şey söyleyemezsin.
Bu yüzden genellikle kapalı bölüm başvuruları Türkiye'den başvuran öğrenciler için geçersiz sayılır ve 1 yıl liseyi bitirdikten sonra hiçbir şey yapmadan bekleyip 1 yıl geç elinizde tüm belgelere sahipken başvuru yapmak zorunda kalırsınız. Eğer herhangi bir torpiliniz (başvuruları özel olarak sizin için bekletebilecek özel bir okul/bilinen köklü okullardan birisi/Alman Şeref bursu gibi bir bursla Almanya tarafından tanınmış olmak) Kapalı bölümler için genellikle 1 yıl beklemeniz gerekir ve sonrasında da kabul alacağınız muamma.

Açık Bölümler:

Bu Almanya'ya gidebilmenin en büyük açığı ve çoğu kişinin bilmediği gerçekten çok işe yarar bir durum. Açık bölümler sizden gerçekten hiçbir şey beklemez. Dil belgesi yeterlidir. Dönemin başında 500 kişi başlarsınız ama sonra 100 kişi mezun olursunuz. Gerçekten elinizi kolunuzu sallayarak girebileceğiniz yerler var. Tabi yine üniveristeden üniversteye hangi bölümlerin açık olduğu değişiyor ama çoğu bölüm herhangi bir yerde açıktır. Bazı en iyi üniversitelerin en iyi bölümleri bile açık ancak pek çok kişi 2. yılını bitiremeden atılıyor. Türkiye de (çoğu üniversite için, nadir değişir) aynı bölümü kazanmanıza bile gerek yok. Tek ihtiyacınız olan şey Almanca dil belgesi. Açık söylemek gerekirse burada tanıştığım çoğu kişi aşırı başarılı öğrenciler değiller ve almanca bilen kimseyi de tanımıyorum. Bu yüzden açık bölümleri hedefleyerek Almanya'ya kapak atmak çoğunuz için en mantıklı yöntem. Yanlış bilmiyorsam bazı üniveristeler yine de okul puanınıza bakabiliyor ama öyle mükemmel bir şey gerekmiyor.
Örneğin:
300k yapıp Türkiye'de kimya kazanıp benimle aynı üniveristede kimya okuyan arkadaşım

Türkiyede Ayt ye girmeyip Almanca öğretmenliği kazanıp bilgisayar okuyan arkadaşım (biraz başarısız gidiyo ama yine de kabul alabildi)

Kendim de açık bölümlere başvurdum ve 2 gün içinde kabul almıştım resmen. Gerçekten çoğunuzun başarabileceği bir şey.

EN ÖNEMLİ NOKTA: DİL

Dil belgeniz yoksa Almanya'da lisans okumayı unutun, mümkün değil.

Eğer bu forumdaki daha genç olanlardansanız çok şanslısınız, Liseyi bitirmeden önce en az B2 seviyesi Almanca'ya ulaşırsanız Almanya'ya gelmeniz sizin için aşırı kolay olucak. C1 seviyesi her şeyi daha kolaylaştırır ve daha çok bölümün önünü açar. Çok nadiren bazı üniversiteler B1 de kabul edebilir.

Bildiğim 2 üniversite B1 seviyesinde olan öğrencilere 1 yıl bedava dil kursu olanağı sunup sonra üniversiteye başlamalarını sağlıyor

Eğer lise sondaysanız, veya lisede dil belgesi alamayacaksanız:

Maalesef bu işlerinizi çok zorlaştıracak ve/veya uzatacak. Birden fazla seçeneğiniz var. Her şeyi riske atıp yks ye salarak sadece Almanca öğrenmeye kendinizi adamak veya daha mantıklısı ama pahalısı düzgün bir dil kursuna yazılmanız.

Arkadaşlarımdan birisi lise bitince tek başına Almanya'daki bir dil kursuna gidip 1 yılını sadece Almanca öğrenmeye harcadı ve yılın sonunda C1 aldı ve şu an beraber okuyoruz.
Türkiye'den alacağınız bir dil kursu işe yarar mı veya o kadar hızlı o kadar gelişebilir misiniz bilmiyorum, belki özel ders deneyebilirsiniz ama elinizde para olduğu sürece bu Almanya'da verilen paralı kurslar en iyi seçeneğiniz.

Guide için şu anda aklıma gelen her şey bu. Başvuru için başka önemli noktalar ve eyaletten eyalete farklar var. Bu part 1 gibi düşünebilirsiniz

• +1
  • Love it
Reactions: Kayra139, Dathomirian Zabrak, Ameliyat Masası and 17 others
Bidaha almanya hakkında pm gelirse gotunuzu sikicem

• +1
  • JFL
Reactions: justysf, Auchelius, Serialsuicide and 2 others
Bump

Guide'da yanlış yok, dediğin gibi girmek çok basit ama bitirene helal olsun valla çok zor.

High effort

• +1
  • Love it
Reactions: justysf, kurdistan, Serialsuicide and 3 others
hayal kurmayın

• JFL
  • Hmm...
Reactions: Mediums, Serialsuicide and -BayHarbourButcher
Yararlı thx

• +1
Reactions: Serialsuicide
ben sirkiye memuru olucam ihtiyar

• Woah
ya da @chadmanlet04 gibi istanbul erkekte okuyun sikinizi taşşağınızı yaya yaya gidin

• +1