Mutlak yaratıcı ve İrade aynı anda var ola bilir mi?

Slvtmagnet_33

Slvtmagnet_33

Nosecel Chg
İddiam şu ki, mutlak yaratıcısının olduğu bir evrende özgür irade söz konusu olamaz. *IQ POST WARNING*

Zaman ve varlık biri biriyle ilişkilidir, zaman geçtikçe varlık şekillenir. Zaman olmadan önce varlık ta yoktu çünkü zamandan öncesi diye birşey yoktur, zamanın başlangıcı=mutlak başlangıç. Varlığı var eden şey zamandır. Özgür irade = zaman çizgisinde özgün bir şekilde ilerlemek. Mantıken geleceğin sonsuz olasılıktan tek biri olması gerekir. Ama öncesinde bu olasılıklardan hangisi vardı? Eğer tanrının var olduğunu sayarsak sadece 1 i. Çünkü tanrı "zaman ve mekandan münezzeh" olarak bilinir ve geleceği bilen de odur, onun için gelecek önceden malumdur. Özgür irade durumunu varsayarsak, sonsuz olasılıklardan hiç biri biz onu seçene kadar yoktur, biz bir olasılık seçtikteyse zamanı ve varlığı kendimize göre şekillendirmiş oluruz bu da var etmektir. Mutlak yaratıcı fikriyle özgür iradenin zıtt olma nedeni şudur : Yaratıcı geleceği biliyorsa, bu onu yaratmış ve biz ise onun yarattığı geleceği izliyoruz anlamına geliyor. Eğer gelecek mutlak yaratıcıya malumsa ve neyi seçeceğimiz belliyse biz seçim yapmıyoruz demektir. Zaman sandığınızın aksine birkaç yol değil, tek bir çizelgedir(eğer mutlak yaratıcı varsa ve zaman gidişatı ona malumsa). Kısacası : Semavi dinler yalan ✌️😃
Fikirleriniz neler?

• +1
Reactions: Dathomirian Zabrak, Resistance., apo and 2 others
bu ne de mek

• JFL
Reactions: temelyeterliliktest, kurdistan, tekeng and 3 others
bu ne de mek
Kanka kısacası Allah varsa iraden olamaz, oysa Kuran özgür İrademiz olduğunu söyler. İşte bu çelişki

• +1
  • JFL
Reactions: kurdistan, apo, Thrill and 1 other person
  • JFL
  • +1
Reactions: Türk, kurdistan, Serialsuicide and 6 others
İddiam şu ki, mutlak yaratıcısının olduğu bir evrende özgür irade söz konusu olamaz. *IQ POST WARNING*

Zaman ve varlık biri biriyle ilişkilidir, zaman geçtikçe varlık şekillenir. Zaman olmadan önce varlık ta yoktu çünkü zamandan öncesi diye birşey yoktur, zamanın başlangıcı=mutlak başlangıç. Varlığı var eden şey zamandır. Özgür irade = zaman çizgisinde özgün bir şekilde ilerlemek. Mantıken geleceğin sonsuz olasılıktan tek biri olması gerekir. Ama öncesinde bu olasılıklardan hangisi vardı? Eğer tanrının var olduğunu sayarsak sadece 1 i. Çünkü tanrı "zaman ve mekandan münezzeh" olarak bilinir ve geleceği bilen de odur, onun için gelecek önceden malumdur. Özgür irade durumunu varsayarsak, sonsuz olasılıklardan hiç biri biz onu seçene kadar yoktur, biz bir olasılık seçtikteyse zamanı ve varlığı kendimize göre şekillendirmiş oluruz bu da var etmektir. Mutlak yaratıcı fikriyle özgür iradenin zıtt olma nedeni şudur : Yaratıcı geleceği biliyorsa, bu onu yaratmış ve biz ise onun yarattığı geleceği izliyoruz anlamına geliyor. Eğer gelecek mutlak yaratıcıya malumsa ve neyi seçeceğimiz belliyse biz seçim yapmıyoruz demektir. Zaman sandığınızın aksine birkaç yol değil, tek bir çizelgedir(eğer mutlak yaratıcı varsa ve zaman gidişatı ona malumsa). Kısacası : Semavi dinler yalan ✌️😃
Fikirleriniz neler?
Bu durum semavi dinlerin varligiyla celismemekte.

Simdi soyle dusun, ben senin bir sonraki adimda ne yapacagini bir yerden ogrenseydim; gunun sonunda onu yapmayi secen sen degil misin ?

Senin dedigin durum tanri bizim ne yapacagimiza karar verseydi mumkun olabilirdi ama malum tanri bize yaptiklarimizi kendimiz secebilme hakki verdigi icin zaten cennet cehennem de var. Senin dedigin durumda cennet cehenneme gitmek icin bu kadar aci cektigimiz bir Dunya'da yasamamiza gerek kalmazdi cunku yapacagimiz her sey tanri bilse de bilmese de mutlak olurdu. Bu durumda da insanlarin tanri'ya inanmak ugruna arastirma yapmak icin bir sebebi kalmazdi fikrimce.

Bu durumda da bu sefer tanri insanlara ozgur irade adi altinda bir irade vermek zorunda kalirdi ki en olasi durum da bu bence.

Bunlar bir yana, bu konunun agir bir sekilde subjektif bir konu olup rabbit hole oldugunu dusunuyorum. Sonucta birisi baska bir varligin ne yapacagini bilmeyi ozgur iradeye zit olarak gorebilir.

Sonuc olarak, ozgur iradenin varligi / yoklugu bir anlam ifade etmiyor. Ozgur iradenin olmadigina dair soylenecek argumanlar da semavi dinlerin dogrulugunu / guvenilirligini etkileyecek seviyede degil.

• +1
Reactions: kurdistan, Thrill and Resistance.
Bu durum semavi dinlerin varligiyla celismemekte.

Simdi soyle dusun, ben senin bir sonraki adimda ne yapacagini bir yerden ogrenseydim; gunun sonunda onu yapmayi secen sen degil misin ?

Senin dedigin durum tanri bizim ne yapacagimiza karar verseydi mumkun olabilirdi ama malum tanri bize yaptiklarimizi kendimiz secebilme hakki verdigi icin zaten cennet cehennem de var. Senin dedigin durumda cennet cehenneme gitmek icin bu kadar aci cektigimiz bir Dunya'da yasamamiza gerek kalmazdi cunku yapacagimiz her sey tanri bilse de bilmese de mutlak olurdu. Bu durumda da insanlarin tanri'ya inanmak ugruna arastirma yapmak icin bir sebebi kalmazdi fikrimce.

Bu durumda da bu sefer tanri insanlara ozgur irade adi altinda bir irade vermek zorunda kalirdi ki en olasi durum da bu bence.

Bunlar bir yana, bu konunun agir bir sekilde subjektif bir konu olup rabbit hole oldugunu dusunuyorum. Sonucta birisi baska bir varligin ne yapacagini bilmeyi ozgur iradeye zit olarak gorebilir.

Sonuc olarak, ozgur iradenin varligi / yoklugu bir anlam ifade etmiyor. Ozgur iradenin olmadigina dair soylenecek argumanlar da semavi dinlerin dogrulugunu / guvenilirligini etkileyecek seviyede degil.
Şimdi sana sorum şu, Tanrı önceden cennet ve ya cehenneme gireceğimizi ve ya hangi seçimi yapacağımızı biliyor mu? Cevabın evet olmalı. Öyleyse yukarıda anlattığım gibi, geleceği bilmek geleceği yaratmaktır. Ve bu da tanrının geleceği yarattığı, bizim seçim yapmadığımız anlamına geliyor.

• +1
Reactions: yigittsaint, Thrill, Resistance. and 1 other person
Şimdi sana sorum şu? Tanrı önceden cennet ve ya cehenneme gireceğimizi ve ya hangi seçimi yapacağımızı biliyor mu? Cevabın evet olmalı. Öyleyse yukarıda anlattığım gibi, geleceği bilmek geleceği yaratmaktır. Ve bu da tanrının geleceği yarattığı, bizim seçim yapmadığımız anlamına geliyor.
Dediginden bahsettim zaten. Lakin tanri bizi direkt bir sekilde cennet ya da cehenneme atsaydi bu sefer var olan özlerimizin bir anlami kalmayacakti ve bu durum insanlar tarafindan acik bir sekilde karsi gelinebilirdi. Tanri en azindan su an insanlarin elinden birazcik da olsa karsi gelebilme haklarini azaltiyor.

• +1
Reactions: Thrill and Resistance.
heh güzel şöle konular acıp uzun uzun tartışın devam böle aferin subforum

• JFL
Reactions: szenn, kurdistan, tekeng and 6 others
Dediginden bahsettim zaten. Lakin tanri bizi direkt bir sekilde cennet ya da cehenneme atsaydi bu sefer var olan özlerimizin bir anlami kalmayacakti ve bu durum insanlar tarafindan acik bir sekilde karsi gelinebilirdi. Tanri en azindan su an insanlarin elinden birazcik da olsa karsi gelebilme haklarini azaltiyor.
Kanka yanlış anlama da, ya bilerek konuyu başka tarafa çekiyorsun ya da dediğimi tam anlamadın. Ben diyorum ki Tanrı varsa özgür irade olması imkansız, sen diyorsun ki tanrı bize özgür irade verdi. Özgür irade verile bilecek birşey değil, varlığın doğasıdır. Özgür iradesi olan biri varlık üzerinde etki sahibidir, çünkü zamanın akışına şekil verir. Karar vermek zaman üzerinde yeni bir çizgi yaratmak gibidir. Yani özgür İrademiz varsa yaratıcı bizizdir, bu da Allah tarzı teistik bir yaratıcı varsa özgür İrademizin olmasının imkansız olduğu anlamına geliyor. Buna "muslim vs atheist" argümanı olarak değil de, felsefi bir argüman olarak bak o zaman daha kolay canlanacak aklında dediklerim.

• +1
Reactions: Thrill
heh güzel şöle konular acıp uzun uzun tartışın devam böle aferin subforum
kes la sesini anasının amına torpil attığımın çocuğu

• JFL
Reactions: Thrill, Serialsuicide, Gordon Freeman and 1 other person
allah yok irade de yok

• JFL
  • Love it
  • +1
Reactions: Thrill, Türk, Serialsuicide and 1 other person
ehehehe ben zorluk veriyorum ama sevdiğimden veriyorum ehehehe

1000042879

• JFL
Reactions: Thrill, Serialsuicide, Gordon Freeman and 1 other person
Tanrı varsa özgür irade olması imkansız
Dostum 1388941988394. defa tanrinin varliginin ve gelecegi bilmesinin ozgur irade ile celismediginden bahsettim
Karar vermek zaman üzerinde yeni bir çizgi yaratmak gibidir
Senin verdigin karar kendi yolun uzerinde baska bir cizgi yaratmak gibidir ve baska birisinin o cizginin nereye vardigini bilmesi senin bu secimi yapma iradenin olmadigi anlamina gelmiyor
felsefi bir argüman
Oyle bkiyorm ztn

• +1
Dostum 1388941988394. defa tanrinin varliginin ve gelecegi bilmesinin ozgur irade ile celismediginden bahsettim

Senin verdigin karar kendi yolun uzerinde baska bir cizgi yaratmak gibidir ve baska birisinin o cizginin nereye vardigini bilmesi senin bu secimi yapma iradenin olmadigi anlamina gelmiyor

Oyle bkiyorm ztn
analjfl yi infaz edin cok konustu
soyleyin why not me diyo ki felsefe hakkinda post yazarsan anani sikcekmis

• JFL
Reactions: Thrill, szenn, apo and 1 other person
NİCK VERMİYCEKTİK ASSASİN CREED PPLİ BİRİ PEŞİNE DÜŞTÜ ANAL PSL DİKKAT

• JFL
Reactions: Thrill, apo, Serialsuicide and 1 other person

Fikirleriniz neler?
dnr

• +1

Oyle bkiyorm ztn
"yol" dediğin zaman zaten çizgisel, çizginin üzerinde sadece 1 çizgi atıla bilir

• +1