Diş telleri maksillayı geriye doğru çekebilir mi?

D

Duck Eats Bagel

Bronze
Recessed veya flat maxillaya yol açabilir mi?

Ekran grnts 2025 04 27 172112

Ekran grnts 2025 04 27 172219

İnternette biraz araştırma yaptım fakat kesin bir cevaba ulaşamadım. Sizin görüşünüz nasıl? Şimdiden teşekkürler.

• +1
Reactions: Auchelius, Kayra139 and Aven
Ya yok öyle bişey aq ama lastik kullanma diyorlar

• +1
Reactions: Auchelius, maarda, Aven and 1 other person
Diş teli takacaksan ve damak küçükse önce bi damak genişletici kullan mse gibi tavsiyem

• +1
Reactions: Duck Eats Bagel
Diş teli takacaksan ve damak küçükse önce bi damak genişletici kullan mse gibi tavsiyem
Abi damak genişletici verecekler zaten ama ilk önce diş teli taktılar. Kanımca ilk önce dişlerimi düzeltip de takacaklar çünkü genişletici damağı ikiye ayırıyor ya, asimetrik bir şekilde ayrılmasın diye.

Kemiğin 14 yaşından sonra gelişimi durmakta,yani sorunuzun cevabı hayır olacak fakat diş çektirirseniz kemik erimesi dolayısıyla üst çene geriye gitmiş gibi izlenim yaratabilir.

• +1
  • Love it
Reactions: Auchelius, IlI, Dathomirian Zabrak and 1 other person
Kemiğin 14 yaşından sonra gelişimi durmakta,yani sorunuzun cevabı hayır olacak fakat diş çektirirseniz kemik erimesi dolayısıyla üst çene geriye gitmiş gibi izlenim yaratabilir.
13 yaşındayım* 12 yaşımın ortalarında diş teli taktırmıştım. Çok teşekkürler yorumunuz için 🙏🙏

• +1
Reactions: Dathomirian Zabrak and Kayra139
Bugün doktora gittim ve 20lik dişlerimi ilerde veya şimdi çektirmem gerekeceğini söyledi 16 yaşındayım bu arada bende gelecekte çektireyim dedim ama 25 yaşında falan çektirmek dediğiniz sorunu yaşamama sebep olurmu

Bugün doktora gittim ve 20lik dişlerimi ilerde veya şimdi çektirmem gerekeceğini söyledi 16 yaşındayım bu arada bende gelecekte çektireyim dedim ama 25 yaşında falan çektirmek dediğiniz sorunu yaşamama sebep olurmu
20 lik dişlerini çektirirsen çenenin tam potansiyelinde gelişmesini engellersin

• +1
  • Hmm...
Reactions: Menas and Auchelius
20 lik dişlerini çektirirsen çenenin tam potansiyelinde gelişmesini engellersin
Bende ondan korktuğum için gelecek yıllarda çektireyim dedim dişçiye ancak ilerde çektirmem demi sorun yaratır yoksa şuanmı çektirmem sorun yaratır

• +1
Reactions: Dathomirian Zabrak
Bende ondan korktuğum için gelecek yıllarda çektireyim dedim dişçiye ancak ilerde çektirmem demi sorun yaratır yoksa şuanmı çektirmem sorun yaratır
şimdi çektirmelisin,çekilmeyen diş diğer dişlere baskı yaparak onlarında dizilişini bozacak ve ağrı,apse vs olacak yani çektirmeden duracağını sanmıyorum.

• +1
Reactions: Dathomirian Zabrak
şimdi çektirmelisin,çekilmeyen diş diğer dişlere baskı yaparak onlarında dizilişini bozacak ve ağrı,apse vs olacak yani çektirmeden duracağını sanmıyorum.
Maxxilayi nasıl etkiler ve aşırı acılı uzun bir süreç olmayacakmi 16 yaşında daha kötü olmasın herşey paletim darda değil aslında her dişim gayet düzgün şekil bozukluğu yok dizilişi bozacağından eminmisin acaba

nomalde maxillayı geri çekmez ama senin yaşın küçük o yüzden gelişimini etkiler belki

• Hmm...
nomalde maxillayı geri çekmez ama senin yaşın küçük o yüzden gelişimini etkiler belki
Vallahi abi sadece diş köklerine baskı uyguluyormuş, umarım dediğin gibi değildir

• +1
Reactions: drakenryuguji
Vallahi abi sadece diş köklerine baskı uyguluyormuş, umarım dediğin gibi değildir
kendi doktorum da lastik kullanacağımda aynısını söylemişti ve hiçbir değişiklik yaşamadım. lastiği çok kısa süre kullandım o yüzden de olabilir.

• Hmm...
Bence 18 ine kadar bekle öyle çektir ama yine de doktora git sor şu yasa kadar beklememin problemi olur mu diye
Genel kemik gelişimin bitmeden çekilmesini önermem çene genişliği gibi şeylere de etkili çünkü

• +1
Reactions: Auchelius, Zodiac and DarkSoulHKF
kendi doktorum da lastik kullanacağımda aynısını söylemişti ve hiçbir değişiklik yaşamadım. lastiği çok kısa süre kullandım o yüzden de olabilir.
Abi hakkını helal et, o lastikten kastığın oklüzyon kapanışın düzelmesi için yani overbite/underbite için mi, yoksa dişlerin hizalanmasında (çarpışıklıkta kullanılan) dişlerin önüne takılan kısa lastikler mi?

• +1
Abi hakkını helal et, o lastikten kastığın oklüzyon kapanışın düzelmesi için yani overbite/underbite için mi, yoksa dişlerin hizalanmasında (çarpışıklıkta kullanılan) dişlerin önüne takılan kısa lastikler mi?
hizalanması içindi ama kısa değildi normal lastik işte

Abi büyük ihtimal bana da ondan verecekler, senin bahsettiğini overbite için ayriyetten bir tane daha uzun lastik var, o sandım. Peki ya o verecekleri elastikler kemiklere etki eder mi?

• +1
Abi büyük ihtimal bana da ondan verecekler, senin bahsettiğini overbite için ayriyetten bir tane daha uzun lastik var, o sandım. Peki ya o verecekleri elastikler kemiklere etki eder mi?
nomalde etmez de , yaşından dolayı sende kemik gelişimini etkileyebilir

• Hmm...
hassiktir şuan ondan takıyorum aq. 16y over yaşadım galiba 20liklerimide çektiler yarra yedim

• So Sad
hassiktir şuan ondan takıyorum aq. 16y over yaşadım galiba 20liklerimide çektiler yarra yedim
O elastikleri kaç yaşında ve niçin taktığına bağlı, eğer ki gelişim çağında sınıf 2 maloklüzyon için taktıysan maalesef ki maksillan recessedleşmiştir aksi takdirde o elastikler sadece dişsel etki sağlar, her halükarda berbat bir şey. 20lik dişlerini çektirip de diş yuvasına (alveolar process) dolgu yaptırmadıysan maalesef :(

O elastikleri kaç yaşında ve niçin taktığına bağlı, eğer ki gelişim çağında sınıf 2 maloklüzyon için taktıysan maalesef ki maksillan recessedleşmiştir aksi takdirde o elastikler sadece dişsel etki sağlar, her halükarda berbat bir şey. 20lik dişlerini çektirip de diş yuvasına (alveolar process) dolgu yaptırmadıysan maalesef... :(
dm gelir misin

• +1
Forsus, Rubber Bands vb. "Maksillayı Geriye Çeken" Apareylerin Sonuçları:

Her 2 aparey türleri de çeneyi ileriye alıyor ancak sabit fonksiyonel apareyler burun açısını büyük ölçüde değiştiriyor veya bazılarının burun kemerini ortadan kaldırıyor. Yani sonuçları forsus ve rubber bands'a göre çok daha tutarlı. Ancak forsus ve rubber bands maksillayı geriye çektiği için burun kemeri yok olmuyor veya burnu düz olanlarda kemer oluşuyor veya burunları büyüyor.

Knk attığın fotolar suba gözükmüyor kaldırdın mi

• +1
Knk attığın fotolar suba gözükmüyor kaldırdın mi
hayır fotoları kaldırmadım, kendiliğinden silinmiş. uyardığın için çok ama çok sağol yükleyeyim şimdi

• Love it
Reactions: jsbera
Diş telleri ve braketler tek başına üst çeneyi (maksillayı) kemiksel olarak geriye çekmez; uygulanan kuvvet doğrudan dişlerin üzerine gelir. Bu nedenle flat veya recessed görünüm genellikle ön dişlerşn geriye alınması ve dudak desteğinin azalması sonucu ortaya çıkar.
Çekimli tedaviler, Class II elastikler veya Forsus gibi kamuflaj apareyleri üst ön dişleri geriye taşıyarak dudakların da hafifçe geri gitmesine yol açabilir. Bu durum, dışarıdan bakıldığında üst çene geriye alınmış gibi bir algı yaratsa da maksilla kemiksel olarak yerinde kalır, değişen dişlerin konumu ve yumuşak doku desteğidir.
Recessed veya flat maxillaya yol açabilir mi?

View attachment 3684201

View attachment 3684197

İnternette biraz araştırma yaptım fakat kesin bir cevaba ulaşamadım. Sizin görüşünüz nasıl? Şimdiden teşekkürler.

• Hmm...
Diş telleri ve braketler tek başına üst çeneyi (maksillayı) kemiksel olarak geriye çekmez
hocam benim dişlerim öne doğru çapraşıktı o yüzden tellerin maksillamı geriye çektiğini sanmıştım yani şüphelenmemin sebebi bu. yoksa braketler sadece diş köklerine etki ediyor.
maksilla kemiksel olarak yerinde kalır, değişen dişlerin konumu ve yumuşak doku desteğidir.
diş kemeri pre-maxillaya bağlıdır, diş kemeri geriye doğru gittiği zaman pre-maxilla da geriye gider
Ekran grnts 2025 09 20 204144
Ekran grnts 2025 09 20 205443 Ekran grnts 2025 09 20 205533Ekran grnts 2025 09 20 205408Ekran grnts 2025 09 20 204936

hocam benim dişlerim öne doğru çapraşıktı o yüzden tellerin maksillamı geriye çektiğini sanmıştım yani şüphelenmemin sebebi bu. yoksa braketler sadece diş köklerine etki ediyor.

diş kemeri pre-maxillaya bağlıdır, diş kemeri geriye doğru gittiği zaman pre-maxilla da geriye gider
Ekran grnts 2025 09 20 204144
Ekran grnts 2025 09 20 205443 Ekran grnts 2025 09 20 205533Ekran grnts 2025 09 20 205408Ekran grnts 2025 09 20 204936
Premaxilla kemiksel bir bloktur, diş kemeri onun üzerinde konumlanır ama diş kemerinin geriye alınması premaxillayı kemik olarak geriye taşımaz. Yani diş kemeri geriye giderse premaxilla da otomatik olarak geriye gider demek doğru değilbu ancak büyüme yönünün değiştirilmesi ya da cerrahi ile mümkün olabilir. Normal ortodontik tedavi diş ve alveol seviyesinde değişim yapar.

Last edited:
  • JFL
  • Hmm...
Reactions: maarda and Duck Eats Bagel
Premaxilla kemiksel bir bloktur, diş kemeri onun üzerinde konumlanır ama diş kemerinin geriye alınması premaxillayı kemik olarak geriye taşımaz. Yani diş kemeri geriye giderse premaxilla da otomatik olarak geriye gider demek doğru değilbu ancak büyüme yönünün değiştirilmesi ya da cerrahi ile mümkün olabilir. Normal ortodontik tedavi diş ve alveol seviyesinde değişim yapar.
https://looksmax.org/threads/ortodo...it-fonksiyonel-apareylerin-sonuclari.1626745/ rica etsem bu threadi okuyabilir misin?

hala aynı düşüncede misin peki ://

hala aynı düşüncede misin peki ://
diş kemerinin geriye alınması premaxillayı kemik olarak otomatik geriye taşımaz bu sadece büyüme yönü değiştirilirse veya cerrahi yapılırsa mümkün olur forsus ve elastikler kemik blokunu değil dişleri geriye taşır ve dudak desteğini azaltır👍

• JFL
  • Hmm...
Reactions: maarda and Duck Eats Bagel
diş kemerinin geriye alınması premaxillayı kemik olarak otomatik geriye taşımaz bu sadece büyüme yönü değiştirilirse veya cerrahi yapılırsa mümkün olur forsus ve elastikler kemik blokunu değil dişleri geriye taşır ve dudak desteğini azaltır👍
chatgpt haricinde bir kaynak atar mısın? veya tedavi sonucu vb. şeylerde olur.

• +1
Reactions: hightestuser
  • +1
Reactions: maarda