susisesi
desperate oldcel
Isotretinoin Hakkında
-susisesi
Thread Şarkısı
Önsöz
Her gün isotretinoin / accutane / zoretanin / ... hakkında hem bana hem subforumdaki daha önce kullanmış olan herkese çok fazla soru sorulduğu için aklıma gelen kullanımla alakalı bütün soruları cevaplayacak bir guide yazmak istedim. Hakkında çok fazla yanlış bilgi var ve tekrar tekrar tartışılıyor. Unutmayın ki ben tıp uzmanı değilim, sadece bu ilacı kullanmış / kullanan sizler gibi bir bireyim. Her zaman kendi araştırmanızı da yapın. Burada aklıma gelen her şeyi ve sorulan her şeyi cevaplamak istedim.
İçindekiler
1) Isotretinoin nedir? Ne işe yarar?
2) Yan etkileri nelerdir?
3) Süreç yönetiminde beraberinde kullanılması ve dikkat edilmesi gerekenler.
4)Dozaj, Protokol vb.
5)Türkiye'de nasıl sourcelanır (reçete vb.)
1)Isotretinoin nedir? Ne işe yarar
Isotretinoin A vitamini türevi sistemik etki eden bir retinoiddir.
-Şiddetli ve tedaviye dirençli akneleri tedavi eder ve nadir durumlar dışında çok uzun süreli veya kalıcı düzelme sağlar
-Ciltteki yağ bezlerinin boyutunu ve yağ üretimini belirgin şekilde azaltır, gözeneklerin tıkanmasını ve yeni sivilce oluşumunu engeller
-Komedon (siyah/beyaz nokta), kızarık iltihaplı sivilce ve cilt yağlanmasını azaltır
Medikal anlamda bunları çözerken bizim amacımız olan looksmaxing için etkileri ise;
-Kusursuz cilt kalitesi (Akneden kurtulma + cilt yenilenmesi / kolajen üretimi teşviki)
-Burun küçülmesi (Yağ bezeleri)
-Daha belirgin dudaklar (Kuruluk sonrası kan akışı)
2)Yan Etkileri Nelerdir?
Düşük dozlarda da göreceğiniz yan etkiler:
-Kuru cilt ve çatlak dudaklar
-Güneş hassasiyeti
-Karaciğer enzimlerinde hafif yükselme
Güneş Kremi
Her gün kullanın, markası önemli değil ama SPF50 PA++++ Olmasına çok dikkat etmeniz lazım, güneş yok kullanmayayım diye bir şey yok her gün düzenli kullanılmalı ve gerektiğinde birkaç saatte bir yenilenmeli! Yukarıdaki Türkiye'de bulması çok kolay olmayan ve pahalı bir güneş kremi, eğer nemlendiricili herhangi bir güneş kremi bulabilirseniz daha iyi ama şart değil.
Nemlendirici
Her gün kullanın, markası önemli değil. Sabah akşam kesinlikle kullanılmalı.
Omega-3
-Trigliserid ve kan lipidlerini dengeler.
-Kuruluk yan etkilerini azaltır
-Karaciğeri korur
-Isotretinoin yağda çözüldüğü için yağlı bir yemek yiyip omega-3 ile beraber almakta yarar vardır.
Hamemalis Virginiana (Hametan)
Mavi hametan merhem, sarı olan ise kremdir. Mavi olan çok daha yoğundur ve kesinlikle dudaklarınız dışında (belki sadece elinizde egzema oluşursa kullanılabilir) herhangi bir yere SÜRÜLMEMELİDİR! Sürdüğünüz takdirde yüzünüzde kapalı komedon olması riskini taşırsınız, akneniz geçer üzerine komedon tedavisiyle uğraşırsınız.
Sarı olan da her gün her şekilde aynı sebeplerden kullanılmamalıdır, cildinizin çok zarar gördüğünü / yandığını hissederseniz kullanmakta yarar var ama her gün kullanılacak bir şey değil
Asetilsistein
Herkesin kullanmasına gerek yok, karaciğer enzimlerini kontrol altına almak için çok iyidir. Düşük doz kullanırken kullanmaya gerek olduğunu sanmıyorum ama karaciğerinizin sağlıklı kalmasına iyi gelecektir. Kullanmaktan zarar gelmez.
4)Dozaj, Protokol vb.
Yağlı yemekle beraber, zamanı fark etmez.
-susisesi
Bu hiçbir şekilde tıbbi tavsiye değildir. Herkes farklıdır ve bazı kişiler buna diğerlerinden farklı tepki verebilir. Bulacağınız bilgileri en güvenli şekilde kullanmak için bir tıp uzmanına danışın.
Thread Şarkısı
Önsöz
Her gün isotretinoin / accutane / zoretanin / ... hakkında hem bana hem subforumdaki daha önce kullanmış olan herkese çok fazla soru sorulduğu için aklıma gelen kullanımla alakalı bütün soruları cevaplayacak bir guide yazmak istedim. Hakkında çok fazla yanlış bilgi var ve tekrar tekrar tartışılıyor. Unutmayın ki ben tıp uzmanı değilim, sadece bu ilacı kullanmış / kullanan sizler gibi bir bireyim. Her zaman kendi araştırmanızı da yapın. Burada aklıma gelen her şeyi ve sorulan her şeyi cevaplamak istedim.
İçindekiler
1) Isotretinoin nedir? Ne işe yarar?
2) Yan etkileri nelerdir?
4)Dozaj, Protokol vb.
1)Isotretinoin nedir? Ne işe yarar
Isotretinoin A vitamini türevi sistemik etki eden bir retinoiddir.
-Şiddetli ve tedaviye dirençli akneleri tedavi eder ve nadir durumlar dışında çok uzun süreli veya kalıcı düzelme sağlar
-Ciltteki yağ bezlerinin boyutunu ve yağ üretimini belirgin şekilde azaltır, gözeneklerin tıkanmasını ve yeni sivilce oluşumunu engeller
-Komedon (siyah/beyaz nokta), kızarık iltihaplı sivilce ve cilt yağlanmasını azaltır
Medikal anlamda bunları çözerken bizim amacımız olan looksmaxing için etkileri ise;
-Kusursuz cilt kalitesi (Akneden kurtulma + cilt yenilenmesi / kolajen üretimi teşviki)
-Burun küçülmesi (Yağ bezeleri)
-Daha belirgin dudaklar (Kuruluk sonrası kan akışı)
2)Yan Etkileri Nelerdir?
Düşük dozlarda da göreceğiniz yan etkiler:
-Kuru cilt ve çatlak dudaklar
-Güneş hassasiyeti
-Karaciğer enzimlerinde hafif yükselme
Güneş Kremi
Her gün kullanın, markası önemli değil ama SPF50 PA++++ Olmasına çok dikkat etmeniz lazım, güneş yok kullanmayayım diye bir şey yok her gün düzenli kullanılmalı ve gerektiğinde birkaç saatte bir yenilenmeli! Yukarıdaki Türkiye'de bulması çok kolay olmayan ve pahalı bir güneş kremi, eğer nemlendiricili herhangi bir güneş kremi bulabilirseniz daha iyi ama şart değil.
Nemlendirici
Her gün kullanın, markası önemli değil. Sabah akşam kesinlikle kullanılmalı.
Omega-3
-Trigliserid ve kan lipidlerini dengeler.
-Kuruluk yan etkilerini azaltır
-Karaciğeri korur
-Isotretinoin yağda çözüldüğü için yağlı bir yemek yiyip omega-3 ile beraber almakta yarar vardır.
Hamemalis Virginiana (Hametan)
Mavi hametan merhem, sarı olan ise kremdir. Mavi olan çok daha yoğundur ve kesinlikle dudaklarınız dışında (belki sadece elinizde egzema oluşursa kullanılabilir) herhangi bir yere SÜRÜLMEMELİDİR! Sürdüğünüz takdirde yüzünüzde kapalı komedon olması riskini taşırsınız, akneniz geçer üzerine komedon tedavisiyle uğraşırsınız.
Sarı olan da her gün her şekilde aynı sebeplerden kullanılmamalıdır, cildinizin çok zarar gördüğünü / yandığını hissederseniz kullanmakta yarar var ama her gün kullanılacak bir şey değil
Asetilsistein
Herkesin kullanmasına gerek yok, karaciğer enzimlerini kontrol altına almak için çok iyidir. Düşük doz kullanırken kullanmaya gerek olduğunu sanmıyorum ama karaciğerinizin sağlıklı kalmasına iyi gelecektir. Kullanmaktan zarar gelmez.
4)Dozaj, Protokol vb.
Yağlı yemekle beraber, zamanı fark etmez.
Standart dozaj (Medikal)
- Başlangıç dozu: 0.5 mg/kg/gün (örneğin 60 kg için ~30 mg/gün), 1-4 hafta düşük dozla başlanır ki yan etkiler hafif olsun.
- İdame dozu: 0.5-1 mg/kg/gün (çoğu hasta için), şiddetli akne veya gövdede yaygınsa 2 mg/kg/gün'e çıkılabilir; günde 1-2 kez, yemekle alınır.
- Kümülatif doz: 120-150 mg/kg (relapsı önler); örneğin 60 kg hasta için 7.2-9 gr toplam ilaç.
Kendi önerim (looksmax amaçlı)
- Uzun vadede sürekli 20mg altındaki dozlarda kalmak, istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
- 20mg aşmanızı önermiyorum, kendim de (75kg) 100mg kadar yüksek dozları kullandım, şu anda 20mg ED kullanıyorum ve yaza yaklaştıkça 10mgED(Ekonomik sebeplerden 20mg EOD) kullanmayı düşünüyorum
- Bahsettiğim düşük dozajlar medikal literatürdeki ağır yan etkileri yaşamamamızı sağlayacak.
- Burun küçülmesi, kolajen teşviği ve belirgin dudaklar gibi etkileri daha uzun süre devam ettirebileceğiz
- Herhangi bir A vitamini türevi, osteogenez (kemik oluşumu) sürecini her dozda etkileyebilir; izotretinoin ise güçlü bir A vitamini retinoidi olup, boy uzamasına olumsuz etki edebilir. Ancak 20mg ve altındaki dozlar için vücudunuz hasar için compensate edebilir. Büyüme plaklarına zarar verdiği söylentisi de buradan gelir. Riske atmaya değeceğini zannetmiyorum. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22154700 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34626532
Isotretinoin normalde reçetesiz sourcelanması çok zor olan bir ilaçtır. Ancak Türkiye'de yaşamanın avantajlarından biri olarak bu ilaç Türkiye'de Beyaz Reçete olarak geçer. Yani eczaneden parasını verip alabileceğiniz bir ilaçtır.
1. Alternatifiniz dermatoloji ile görüşüp bu ilacı yazdırmak, ama büyük ihtimalle size daha yüksek dozlar yazacaklar (sadece hapların hepsini kullanmayın)
2. Alternatifiniz herhangi bir eczaneye gidip ilacı istemeniz, ben daha önce 5-10 farklı eczaneden almışımdır (toplamda 15 kutuya yakın stoğum var)
Eczaneden alamayan arkadaşlar nasıl alamıyorlar bilmiyorum sadece skill issue demek istiyorum açıkçası. Direkt istediğinizde vermeseler bile farklı farklı şeyler diyebilirsiniz. Örneğin kendi dediğim şeyler:
-Almanya'dan geldim ilacımı orada unutmuşum dozum 80mg 1 aylık doz yani 20mg x 4 kutu alabilir miyim?
-Literally sadece içeri girip şu kadar kutu zoretanin alabilir miyim? Demek
-(Daha önce yaşamadım) Bir eczane satmazsa başka eczaneye gitmek, zaten her köşede başka eczane var
Kısacası alamıyorsanız skill issue dışında denecek bir şey yok.
Türkiye de Isotretinoin etkin maddesine sahip aktif olarak satılan 3 ilaç var ve fiyatları MART 2026 itibariyle şu şekilde:
Hangisini aldığınız fark etmez, nedense kimsenin acnegen kullandığını görmedim o yüzden belki stokta yoktur diye riske atmak istemedim.
@Fridx @Jahrein @salticaa1 @EthernaI @Topkra
Başka sorunuz, atladığım bir şey varsa sorabilirsiniz.