L
lurker999
Silver
bunun buyuk dedesi lazdi eziyete ugramamak icin tatar oldugunu soyledi bu da inaniyor halaana dilim tatarca baba dilim cepnice
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
bunun buyuk dedesi lazdi eziyete ugramamak icin tatar oldugunu soyledi bu da inaniyor halaana dilim tatarca baba dilim cepnice
akpnin en kaliteli parti oldugunu dusunuyorum ulkemizi 0.65 hdi'si (hindistan seviyesinde) olan bir 3. dunya ulkesinden neredeyse 0.9 hdi'si olan bagimsiz dis politikasi olan bolgesel guc haline getirdi ve turkiyedeki kisisel ozgurlugu en az sinirlayan yonetim oldular ve turkiyedeki sosyal sorunlari (etnik tansiyonlar gibi) en cok duzelten parti oldular
View attachment 3809506 View attachment 3809511
ama yemin ederim akpye oy vermicem cunku degerini bilmiyorsunuz chpye yada zafere oy verecem ulkenin agzina sicacaklar boktan yonetimiyle siz de goreceksiniz gorecegini
turklerin devlet yonetimi selcuk doneminde buyuk oranla iranli devlet yonetimi tarafindan etkilendigi dogru (nizamul mulkun siyasatnamesi ornegin selcuklularin anayasasi sayilir ve selcuklularin kraliyet mahkemesi farsca konusurdu) ama osmanlilarin devlet yonetimi orijinal ve ozeldi edebiyat ve mahkeme dili acisindan da turkce dili kullanirlardi
sen neden konusuyorsun anlamiyorum yani schizo oldugunu biliyorun cahil oldugunu biliyorsun fikrini dagitmaya devam ediyorsun neden
hangi devlet sibiryada baslayip isvecde bitti iyi misin sen ne bu hayal
digerleri ney
ayn knk dna testinde gurcu niye cıkmadı oyleyse yaraak kafabunun buyuk dedesi lazdi eziyete ugramamak icin tatar oldugunu soyledi bu da inaniyor hala
ayrıca schizo degil schizoidayrica akpnin en kaliteli parti oldugunu dusunuyorum ulkemizi 0.65 hdi'si (hindistan seviyesinde) olan bir 3. dunya ulkesinden neredeyse 0.9 hdi'si olan bagimsiz dis politikasi olan bolgesel guc haline getirdi ve turkiyedeki kisisel ozgurlugu en az sinirlayan yonetim oldular ve turkiyedeki sosyal sorunlari (etnik tansiyonlar gibi) en cok duzelten parti oldular
View attachment 3809506 View attachment 3809511
ama yemin ederim akpye oy vermicem cunku degerini bilmiyorsunuz chpye yada zafere oy verecem ulkenin agzina sicacaklar boktan yonetimiyle siz de goreceksiniz gorecegini
turklerin devlet yonetimi selcuk doneminde buyuk oranla iranli devlet yonetimi tarafindan etkilendigi dogru (nizamul mulkun siyasatnamesi ornegin selcuklularin anayasasi sayilir ve selcuklularin kraliyet mahkemesi farsca konusurdu) ama osmanlilarin devlet yonetimi orijinal ve ozeldi edebiyat ve mahkeme dili acisindan da turkce dili kullanirlardi
sen neden konusuyorsun anlamiyorum yani schizo oldugunu biliyorun cahil oldugunu biliyorsun fikrini dagitmaya devam ediyorsun neden
hangi devlet sibiryada baslayip isvecde bitti iyi misin sen ne bu hayal
digerleri ney
trde milyarder olup abdye gitsene dostumtrde milyarder olmaktansa usada milyoner olmayi tercih ederim.
kriter nejaponlar italyar
tamam proto ingilizler ingiltereli buna ragmen avustralyaya ve kanadaya hakim kuran tek irklar bu ne ifade ediyoproto turkler sibiryalı
avrupa hunlarin etnik orijni belli degil ve isvece gitmedileravrupa hunları isvece kadar gitti
soyledinbir devletin sibiryada baslayıp isvece gittigini soylemedım
belki otistik olabilirsin ve sese hassiyetin olabilir eger oyleyse ses iptal eden kulaklik kulanabilirsinhayir ediyorsun,
otizmin vardir ve bu sebepten dolayi nyc istanbul vienna toronto gibi buyuk sosyal sehirler sana uymazen iyi yerde otursan bile sehirin kendisi bile kotu
??nijeryada zengin olma ihtimalin germanyden daha fazla
zeka ozurlu oldugunu ogrendiler seni kirmamak icin deha oldugunu soylediler cok tatli kiyamamdedigim gibi, iqnun yuksekligi bir sey ifade etmez, cocukluktan itibaren tum wisc testlerinde agir adhd olmama ve drug kullanamama regmen iq olarak moggluyorum, psikologta adhd benim icin cok fark ettigini test sonucunun cok daha yuksek gelecegini soylemisti eger ilaclari kullansam. ama dedigim gibi high iq birsey ifade etmez o yuzden en son cocukken wisc testinde baktirmistim.
hangi acidanhadi objektif olarak datalardan ilerleyelim tr mi daha iyi usa mi? .
most retarded take I've witnessed in my 16 years of livingtrde milyarder olmaktansa usada milyoner olmayi tercih ederim.
trde milyarder olup abdye gitsene dostum
schizo kisa haliayrıca schizo degil schizoid
uyduruyorAna dilin türkçe mi rusça mı
proto ingiliz ne amk salagi klasdmkasdksad angolo sakso onlar mal amgkriter ne
tamam proto ingilizler ingiltereli buna ragmen avustralyaya ve kanadaya hakim kuran tek irklar bu ne ifade ediyo
avrupa hunlarin etnik orijni belli degil ve isvece gitmediler
soyledin
belki otistik olabilirsin ve sese hassiyetin olabilir eger oyleyse ses iptal eden kulaklik kulanabilirsin
otizmin vardir ve bu sebepten dolayi nyc istanbul vienna toronto gibi buyuk sosyal sehirler sana uymaz
??
zeka ozurlu oldugunu ogrendiler seni kirmamak icin deha oldugunu soylediler cok tatli kiyamam
hangi acidan
most retarded take I've witnessed in my 16 years of living
honestly I'm done wasting my time on this it's so obvious you're just trying to be a subversive contrarian
I totally get it though ur deprived of attention since your parents didn't give you any in your formative years
too bad so sad
View attachment 3809596
schizo kisa hali
uyduruyor
türkler ve italyanlar bilinen dünyanın %70 ini kontrol ettikriter ne
tamam proto ingilizler ingiltereli buna ragmen avustralyaya ve kanadaya hakim kuran tek irklar bu ne ifade ediyo
soyledin
belki otistik olabilirsin ve sese hassiyetin olabilir eger oyleyse ses iptal eden kulaklik kulanabilirsin
otizmin vardir ve bu sebepten dolayi nyc istanbul vienna toronto gibi buyuk sosyal sehirler sana uymaz
??
zeka ozurlu oldugunu ogrendiler seni kirmamak icin deha oldugunu soylediler cok tatli kiyamam
hangi acidan
honestly I'm done wasting my time on this it's so obvious you're just trying to be a subversive contrarian
I totally get it though ur deprived of attention since your parents didn't give you any in your formative years
too bad so sad
View attachment 3809596
schizo kisa hali
uyduruyor
avrupa hunlarının bıraktıgı haplogruplar danimarka isvec ve norvecte var. huns in scandinavia diye makale var ac oku cok bilmis pic topitopkriter ne
soyledin
??
hangi acidan
too bad so sad
View attachment 3809596
schizo kisa hali
uyduruyor
schizo şizofrenin kısaltılmıs hali schizoid şizoidin ingilizcesi bi boku da bil kanada da yasıyon. ha bu arada kanadadaki kürtlere dikkat et orda bir kürt 13 yasındaki bi cocugu öldürmüskriter ne
soyledin
??
hangi acidan
too bad so sad
View attachment 3809596
schizo kisa hali
uyduruyor
oyle dedim zatenschizo şizofrenin kısaltılmıs hali schizoid şizoidin ingilizcesi bi boku da bil kanada da yasıyon.
ne alaka boyle bireysel vakalar bir sey ifade etmiyorha bu arada kanadadaki kürtlere dikkat et orda bir kürt 13 yasındaki bi cocugu öldürmüs
oha boyun 135 mi cok kisasin- hayir forumda public boyumu bile paylasmiyorum ama senin icin soyeleycegim, 135 civarinda ciktmisti
autism screening al soylerler sana soyleyeceklerini-ayni zamanda otizm specturm icinde gitmisitm ayni doktor otisik specturmda olmayacagimi soylemisti yani yok, sadece gunde bes defa kulagima boktan bir melodinin tecavuz etmsini istemiyorum.
"talk about nonsense" ur so obvsly ESL lol what's the point in lying abt being an american and ok enlighten me then did your dad leave you or what and the data you sent either proves my point or vacuumizes broader social dynamics like what cherry picking are u talking abt I showed u a 1918-2023 graph do u want me to start at 1800 and add a 2100 projection u fucking retard and no kemalism professes economic statism which is the furthest thing from neoliberalism and turkey's hdi wasn't in the undeveloped category unlike ur examples so quit trying to misrepresent data and look at literally any scatter plot on this subject also it's pointless sending random ngo ratings without sending their methodology but regardless who gives a shit 40 years ago if you protested you'd get a bullet put in your skull 60 years before that you'd get executed you genuinely underestimate how undeveloped the infrastructure was 30 years ago just ask ur parents OH WAIT u don't have any bc they left u also my dad's not a "fanatic" he's an atheist and ataturkcu I'm the only person in my family who isn't one lol and he didn't teach me nothing almanci icin cok konusuyon gorebiliyorum wikipedianin almanca dilinde oldugunu jobless ass nigga lying about being american-u obviously talk about nonsense for hours because all forums give you attention. You don’t know my family, and objectively, you seem more addicted to attention. I’m talking about data and facts, but you’re just coping with your low-IQ fanatic dad’s information, which has brainwashed your mind. stfu.
haplogroup ne biliyor musun kendi kelimelerinle anlatavrupa hunlarının bıraktıgı haplogruplar danimarka isvec ve norvecte var. huns in scandinavia diye makale var ac oku cok bilmis pic topitop
hayirtürkler ve italyanlar bilinen dünyanın %70 ini kontrol etti
anladin isteproto ingiliz ne amk salagi klasdmkasdksad angolo sakso onlar mal amg
haplogrup babanın en uzak atasını öğrenmek için dna testiye öğrendiğin bir şey. mutasyona nerede uğradıysa oranın haplosunu verir mesela benim haplo n-m231oyle dedim zaten
ne alaka boyle bireysel vakalar bir sey ifade etmiyor
boyle yapan turk de bulabilirim ama bu turklerden uzaklasmaliyim anlamina gelmiyor
oha boyun 135 mi cok kisasin
autism screening al soylerler sana soyleyeceklerini
otizimli oldugun belli
normal insanlarin kulagina denk gelmiyor bosta oturmuyorlarsa farketmiyorlar
otizm utanacak bisey degilki sadece farklisin o kadar
sakin ol
"talk about nonsense" ur so obvsly ESL lol what's the point in lying abt being an american and ok enlighten me then did your dad leave you or what and the data you sent either proves my point or vacuumizes broader social dynamics like what cherry picking are u talking abt I showed u a 1918-2023 graph do u want me to start at 1800 and add a 2100 projection u fucking retard and no kemalism professes economic statism which is the furthest thing from neoliberalism and turkey's hdi wasn't in the undeveloped category unlike ur examples so quit trying to misrepresent data and look at literally any scatter plot on this subject also it's pointless sending random ngo ratings without sending their methodology but regardless who gives a shit 40 years ago if you protested you'd get a bullet put in your skull 60 years before that you'd get executed you genuinely underestimate how undeveloped the infrastructure was 30 years ago just ask ur parents OH WAIT u don't have any bc they left u also my dad's not a "fanatic" he's an atheist and ataturkcu I'm the only person in my family who isn't one lol and he didn't teach me nothing almanci icin cok konusuyon gorebiliyorum wikipedianin almanca dilinde oldugunu jobless ass nigga lying about being american
haplogroup ne biliyor musun kendi kelimelerinle anlat
hayir
anladin iste
türkiyede de suç işleyenlerin büyük oranı kürt. hapishaneler kürt dolu. dızo terimi çıktı bunlar kürt mesleane alaka boyle bireysel vakalar bir sey ifade etmiyor
boyle yapan turk de bulabilirim ama bu turklerden uzaklasmaliyim anlamina gelmiyor
tamamda herhangi bir etnik grubun bir haplogroupa hakimiyeti yok sahipligi yokhaplogrup babanın en uzak atasını öğrenmek için dna testiye öğrendiğin bir şey.
yok gayet orantili yani sucun nufus ile orantisi esit cok bir dengesizlik yoktürkiyede de suç işleyenlerin büyük oranı kürt. hapishaneler kürt dolu. dızo terimi çıktı bunlar kürt meslea
mogollar turk muydu ve romayla mogol imparatorlugu donemindeki bilinen dunya sandigindan fazlaroma imp ve turco-mongol imp. bunlar ne knk?![]()
mogollar turk demedim turkic-mongol empire dedim. bu imparatorlugu turkler ve mogollar beraber kurdular.mogollar turk muydu ve romayla mogol imparatorlugu donemindeki bilinen dunya sandigindan fazla
Moğol İmparatorluğu: Büyüklüğü, 24 milyon kilometrekare. Roma İmparatorluğu: Büyüklüğü, 5 milyon sukar kilometre. Moğol İmparatorluğu, en güçlü döneminde Roma İmparatorluğu'nun yaklaşık beş katı büyüklüğündeydi.mogollar turk muydu ve romayla mogol imparatorlugu donemindeki bilinen dunya sandigindan fazla
Moğol İmparatorluğu: Büyüklüğü, 24 milyon kilometrekare. Roma İmparatorluğu: Büyüklüğü, 5 milyon sukar kilometre. Moğol İmparatorluğu, en güçlü döneminde Roma İmparatorluğu'nun yaklaşık beş katı büyüklüğündeydi.
simdi de mogol tarihini caliyorsunmogollar turk demedim turkic-mongol empire dedim. bu imparatorlugu turkler ve mogollar beraber kurdular.
yaw bi siktir git. senin mogol imp dedigin benim turkic-mongol empire dedigim ülkenin subaylarında generallerinde türkler, moğollardan fazla. uygurlar sayesinde cengizhan yasa yazıp koyuyor. cengiz yassası dediğimiz şey uygurların yaşam biçimi yani türklerin yaşam biçimisimdi de mogol tarihini caliyorsun
yok oyle bisey
turkler mogol imparatorluguna inkorpore edildi ama o kdr
bu liberal yahu anladım ben şişko bir liberalknk, kendi ulkesinde ciddiye alinmayan turkiyede sadece parasi oldugu icin ciddiye alinan bir tip bu, ciddiye alinmadigi icin triggerliyo ve biz ona yazdikca mutlu oluyor, cunku kimsesi yok, siktir et.
sana cevap veremeyince manipulasyon yapmaya baslayacak. tartismaya degmez.
turk subaylari olabilir dedigim gibi karluk ve kipchak turk nufuslerinin bazilari inkorpore edildi ama bu mogol imparatorlugunu mogol-turk imparatorlugu yapmaz romanin arap imparatoru vardi bi ara bu roma-arap imparatorlugu oldugu anlaminayaw bi siktir git. senin mogol imp dedigin benim turkic-mongol empire dedigim ülkenin subaylarında generallerinde türkler, moğollardan fazla.
yasa kelimesi mogolcadan geliyor uygurlarla alakasi yok bu dedigine dair kanit da yokuygurlar sayesinde cengizhan yasa yazıp koyuyor. cengiz yassası dediğimiz şey uygurların yaşam biçimi yani türklerin yaşam biçimi
degildi bunu sana kim soyluyorülkenin dili uygur türkçesi
ilk kurt dediniz sonra fetocu dediniz sonra akpli sonra mhpli simdi liberal sirada ne var acababu liberal yahu anladım ben şişko bir liberal
uygurlar o dönemin antik grekleri gibi. her sey var adamlarda. dillerini de mogollar kullanıyor. ayrıca mogolcada yassa turkcede yasa, yasal. benzer olmaları da binlerce yıl komsu seklinde yasamıs olmalarıdır.turk subaylari olabilir dedigim gibi karluk ve kipchak turk nufuslerinin bazilari inkorpore edildi ama bu mogol imparatorlugunu mogol-turk imparatorlugu yapmaz romanin arap imparatoru vardi bi ara bu roma-arap imparatorlugu oldugu anlamina
ayrica senin dedigin subaylar kole olarak alinmisti mogollar tarafindan ornegin baybars
yasa kelimesi mogolcadan geliyor uygurlarla alakasi yok bu dedigine dair kanit da yok
degildi bunu sana kim soyluyor
never seen this much waffle in my lifeknk, kendi ulkesinde ciddiye alinmayan turkiyede sadece parasi oldugu icin ciddiye alinan bir tip bu, ciddiye alinmadigi icin triggerliyo ve biz ona yazdikca mutlu oluyor, cunku kimsesi yok, siktir et.
sana cevap veremeyince manipulasyon yapmaya baslayacak. tartismaya degmez.
köle alındı diyerek niye küçümsüyon ki? türkler en çok türkleri kırmıştır zaten. bu da yüce bir ırk olmanın verdiği zarardır.turk subaylari olabilir dedigim gibi karluk ve kipchak turk nufuslerinin bazilari inkorpore edildi ama bu mogol imparatorlugunu mogol-turk imparatorlugu yapmaz romanin arap imparatoru vardi bi ara bu roma-arap imparatorlugu oldugu anlamina
ayrica senin dedigin subaylar kole olarak alinmisti mogollar tarafindan ornegin baybars
yasa kelimesi mogolcadan geliyor uygurlarla alakasi yok bu dedigine dair kanit da yok
roma impnin en kritik yerlerinde araplar oldu mu? bak sadece yöneten demiyorum. dogu bizansı ermeni bile yonetti.turk subaylari olabilir dedigim gibi karluk ve kipchak turk nufuslerinin bazilari inkorpore edildi ama bu mogol imparatorlugunu mogol-turk imparatorlugu yapmaz romanin arap imparatoru vardi bi ara bu roma-arap imparatorlugu oldugu anlamina
kucumsemiyorum, o zamanki kolelikte oyle zencilere olan gibi sosyal esitsizlik yoktu ornegin osmanli doneminde mahkeme vakalarinin 70%sini kole kazanmisti memluk doneminde burokratlar komutanlar kole olunuyorduköle alındı diyerek niye küçümsüyon ki?
dogrudur ama bu yuce irk sohbetinin faydasi oldugunu dusunmuyorumtürkler en çok türkleri kırmıştır zaten. bu da yüce bir ırk olmanın verdiği zarardır.
haklisinda bu mantigin mogollara uymadigini soyluyorum cunku en guvenilir pozisyonlara ancak mogol girerdi ve ozerklik yuzyil sonra olmustu ornegin altin ordunun ozbek han doneminde islamlasip turklesmesiyleroma impnin en kritik yerlerinde araplar oldu mu? bak sadece yöneten demiyorum. dogu bizansı ermeni bile yonetti.
evet ama ev komsusu gibi degil o zamanki insanlarin prensip ust kimligi kabileleri olurduromalılar ve araplar binlerce yıl komsu olarak yasadılarmı? akraba ırkmılar? neler
tamamen yanlisda ne uyduruyon bayram tatili zamanimizi harciyoruz iste alinmaliberal mi bilmiyorum, ekonomide liberal politikalar dogru yapilirsa basarili oluyor zaten ama konu bu degil.
yesil sermeyeden beslenen loser bir cemaatci orospu cocugu olduugnu biliyorum, babam ateist diye bir kilif uyduruyor ama olmadigini biliyoruz,
karlukca konusan mogol vardir da evrensel degildidillerini de mogollar kullanıyor.
kelime mogolcadan geliyo zatenayrıca mogolcada yassa turkcede yasa, yasal.
dogrubenzer olmaları da binlerce yıl komsu seklinde yasamıs olmalarıdır.
cok kıvırıyon la. ben zaten türk tarihini seviyorum yoksa suanki türkler iğrenç amk.kucumsemiyorum, o zamanki kolelikte oyle zencilere olan gibi sosyal esitsizlik yoktu ornegin osmanli doneminde mahkeme vakalarinin 70%sini kole kazanmisti memluk doneminde burokratlar komutanlar kole olunuyordu
kole kelimesi o zamanki kavrama uydugunu dusunmuyorum
dogrudur ama bu yuce irk sohbetinin faydasi oldugunu dusunmuyorum
yani ornegin su avrupalilar irkciliga girince genellikle kendilerini daha iyi hissetirmek icin oluyor
o acidan bakiyorum en azindan
haklisinda bu mantigin mogollara uymadigini soyluyorum cunku en guvenilir pozisyonlara ancak mogol girerdi ve ozerklik yuzyil sonra olmustu ornegin altin ordunun ozbek han doneminde islamlasip turklesmesiyle
evet ama ev komsusu gibi degil o zamanki insanlarin prensip ust kimligi kabileleri olurdu
ayrica mogollarla turkler akraba irki degilde benzerlikleri var cografya ve yasam tarzindan dolayi
ama bunu daha cok karluk ve kipchak turkler icin soylersin cunku oguz turkler 1000 yildiz yerlesik yasiyo
tamamen yanlisda ne uyduruyon bayram tatili zamanimizi harciyoruz iste alinma
iste otizmin boyle belli oluyor
karlukca konusan mogol vardir da evrensel degildi
bildigim kadariyla da uygur yazitlar mogol yada sogdian alfabesini kullaniyordu
kelime mogolcadan geliyo zaten
dogru
ama kimlik acisindan fark var
mongolic dil ailesiyle turkic dil ailesiyle akrabalik yok benzerlikte ayni cografyayi paylasmaktan
isvecle norvec neredeyse ayni cok acidan ama fark var yinede
ne demek o turkcem yetmedicok kıvırıyon la.
ben de islam oncesi tarihi de cok guzel sonrasi daben zaten türk tarihini seviyorum
hanki acidan ama toparlaniliyor sanki en azindanyoksa suanki türkler iğrenç amk.
xiongnular türk değil diyenler ağlak yunan ve bölücü pkklı tiplerne demek o turkcem yetmedi
ben de islam oncesi tarihi de cok guzel sonrasi da
ilginc yani (xiongnularun turk oldugunu red etmiyorum sadece kesinlik yok) ama bakarsak gokturklerle ortaya ciktik o donemin en buyuk imparatorluguydu bolunduk dagildik heryerde de bisey kurduk
"biz" diyorum ama bizim anadolu turk olarak gokturklerle baglantimiz o kadar yok kipchaklarla karluklarin kadar ama anladin ne demek istedigimi
gunpowder empire donemi ilgimi cok cekiyor ozellikle
bu konuda haklisin yani cok ilginc
boyle olan aklima gelen tek millet macarlar ama onlarin gecmisi bizimki kadar zengin ve genis degil gibi
hanki acidan ama toparlaniliyor sanki en azindan
20. yuzyil bizim century of humiliation'di gecmisle ve bugunle karsilarsan
sosyal medya yuzunden tabi en buyuk sacmaliklar goz onune gelir ve turkiyede politikal spektrumun her yerinde egitimsiz insanlarin oldugunu dusunuyorum ama zamanla gecen biseydir bu
ona bakarsan bugun yunanlarda da helen mirası %15-20. türklerde ise ortaçağ türk oranı ortalamsı %35-45 arasında doğu asya ise %7-20 arasında"biz" diyorum ama bizim anadolu turk olarak gokturklerle baglantimiz o kadar yok kipchaklarla karluklarin kadar ama anladin ne demek istedigimi
ona bakarsan bugun yunanlarda da helen mirası %15-20. türklerde ise ortaçağ türk oranı ortalamsı %35-45 arasında doğu asya ise %7-20 arasında
kesin turk olmadiklarini degil de turk olmalarinin kesin olmadigini soyluyorumxiongnular türk değil diyenler ağlak yunan ve bölücü pkklı tipler
yok artikona bakarsan bugun yunanlarda da helen mirası %15-20.
ortacag turk dedigin zaten karakhanids seljuks falan oluyor onlarda baya karisikti ethnogenesisleri sogdianlar yeneiseians falanditürklerde ise ortaçağ türk oranı ortalamsı %35-45 arasında doğu asya ise %7-20 arasında
bildigim kadariyla batida turk genin yuksek olmasinin sebebi mogollar doguya girince cogu turk batiya gecti dimi
Holly copeyok geni ile turk kimligi kanitlanamaz oyle cunku turk dilsel bir kimlik yani kendisi yada annesi babasi turkce konusan birisi kendisine turk diyorsa turktur